Slatka zlevanka
- 22.02.2017.
Sastojci za kiselo tijesto:
500 gr brašna
kocka svježega kvasca
2 dl mlijeka (ili više, ako je smjesa suha)
kašičica šećera
100 g putera
Sastojci za punjenje:
500 g sitnog sira (ako je nemastan, dodamo kašiku vrhnja)
1 jaje
kora limuna
100 g šećera
suho grožđe (ili druge grožđice)
vrećica vanilin šećera
kašika ulja za pekač
Preljev:
1 jaje
2 kašike slatkog vrhnja
Priprema:
1. Kocku kvasca razmutimo u toplom mlijeku, dodamo kašiku šećera i pustimo da se kvasac digne.
Kada se kvasac digne, dodamo brašno i zamijesimo zajedno s maslacem. Tijesto pustimo da odstoji barem 30 min. Za to vrijeme napravimo punjenje miješajući sve navedene sastojke.
2. Tijesto rukama razvučemo u podmazanom okruglom pekaču, na sredinu stavimo punjenje, prelijemo preljevom, koji smo ranije napravili. Savijemo tijesto po rubovima i pustimo da se digne, oko 30 min.
3. Pečemo približno 30 min na 180 stepeni. Rashlađenu pitu izrežemo na trokute i posipamo šećerom u prahu.
Uživajte. :)