Recept za ukusnu pitu sa trešnjama
- 22.02.2017.
Sastojci:
- 220 g očišćenih trešanja (na četvrtine)
- kašika škroba (gustina)
- 250 g skute
- 150 g sirnog namaza
- ½ kašičice vanilije u prahu
- 90 g šećera
- 3 jaja
- 40 g zobenih pahuljica
- 2 lista lisnatog tijesta
- 2 žlice putera (otopljenog)
- listići badema
Priprema
Korak 1:
Trešnje pomiješamo sa škrobom i ostavimo ih sa strane.
Korak 2:
Pomiješamo skutu, sirni namaz, vaniliju, šećer i jaja.
Korak 3:
Pekač namastimo puterom i u njega stavimo prvi list tijesta, koji treba biti presavijen da dobijemo duplu koru. Tijesto treba da viri preko ruba pekača.
Korak 4:
Tijesto premažemo puterom (dno i rubove) ,a po dnu rasporedimo polovicu zobenih pahuljica. Polovicu smjese sa sirom izlijemo na tijesto, pa prekrijemo polovicom trešanja. Položimo drugo tijesto pa ponovimo punimo: pahuljice, sirni namaz, trešnje i sve posipamo listićima badema. Tijesto koje prelazi rub, presavijte prema sredini pekača i tijesto malo zagrebite viljuškom ili nožem kako bi dobilo rustičan izgled.
Korak 5:
Pečemo na 180 stepeni Celzija 35–40 minuta ili dok korica ne dobije zlatnu boju.
Prijatno! :D