Recept za pečene krompiriće
- 23.08.2017.
Ne znate koji prilog napraviti uz jelo, s pečenim krompirićima nećete pogriješiti. Krompirići će biti toliko dobri, da ćete ih jesti kao samostalan obrok.
Sastojci:
- 2 male kašike maslinovog ulja
- pola male kašike ružmarina, origana, korijandra
- 1 mala kašika slatke paprike u prahu
- 500 g krompira
- 200 g ljubičastog krompira
- 2 mrkve
- Nekoliko cherry paradajza
- pola male kašike soli
- 2 velika prstohvata mljevenog bibera
- 1 veliki luk
Postupak:
U posudi zamiješajte začine, sol i ulje.
Krompir dobro očistite i narežite na jednake komade (manje krompire nije potrebno rezati).
Luk očistite i narežite na velike kriške, isto učinite i s mrkvama.
Cherry paradajz prepolovite te ih dodajte ostalom povrću i sve zajedno pomiješajte sa začinima.
Pecite 40–50 minuta na 175 C°.
Savjet kuhara:
Kada radite s krompirima, dobro je imati pripremljenu veliku posudu s vodom, jer čim krompir ogulite i izrežete, izložite ga zraku. Kako ne bi potamnio (oksidirao), utopite ga u hladnu vodu, tako ćete očuvati njegovu lijepi boju. Istovremeno operite višak škroba. Prije pečenja, dobro osušite krompire (papirnatim ubrusima ili čistom kuhinjskom krpom) da se što bolje ispeku. Još je važnije kada ih polažete u vruće ulje, time se izbjegavate prskanje ulja iz tave.