Recept za Vitapur krofne
- 29.03.2017.
Za ukusne krofne Vam je potrebno:
- 500 g brašna (namjensko)
- pola kocke kvasca (ako koristite suhog kvasca, 2,5 žličice)
- 200 ml mlake mlijeka
- 2 kašike šećera
- 2 jaja (tijesto)
- 30 g maslaca
- pola kašike soli
Postupak:
U veliku zdjelu stavite kvasac, šećer i mlijeko. Izmiješajte i ostavite da se kvasac digne (oko 10 minuta). U što veću posudu stavite 500 g brašna, sol, kvasac, rastopljeni maslac i jaja. Smjesu miješajte s drvenom kuhačom, da bi dobili mekano ali ne i ljepljivo tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo brašna ili mlijeka, ovisno o tijestu.
Kada dobijete gustu smjesu, gnječite tijesto na površini, koju ste posuli brašnom, sve dok ne bude glatko i elastično. Tijesto je stavite u nauljenu zdjelu, poklopite i ostavite da digne do dvostruke veličine (oko 1 sat).
Kada se tijesto digne, mijesite ga malo da bi istisli višak zraka. Na pobrašnjenu površinu razvaljajte tijesto (oko 2 cm) i napraviti željeni oblik (kruga, kvadrata ili kugle). Kada smo napraviti oblik, stavite ih na pobrašnjenu površinu, pokrijte krpom i ostavite da dignu dok se ne udvostruči njihova veličina (oko 20 min), pazeći da je između krofnidovoljno prostora da se ne zalijepe jedna za drugu.
Ulje treba zagrijati na 175 C°. U lonac ne smijemo staviti previše krofni odjednom. Krofne pržiti oko 5 minuta. Tokom prženja okrećite krofne više puta kako bi dobile lijepu zlatnu boju. Kad ih izvadite iz ulja, staviti ih na rešetku i ostavite da se ohlade.
Nakon što se krofne ohlade, možete se pozabaviti ukrašavanjem istih. Koje ćete nadjeve i ukrase koristiti to ovisi o Vašim željama. Jeste li možda za klasiku? Džem i šećer u prahu? Ili punjenje kremom od lješnjaka i prelivene čokoladom?
Jednostavno, zar ne? Uživajte!